“Hoe nieuwsgierig ben jij naar onbekend gebied?”  

Deze vakantieperiode gebruik ik om te kijken wat ik nu allemaal heb aan naslag, oefeningen, lesmateriaal en coachboeken. Mijn oog viel op het “Johari Venster”. Ik dacht gelijk, hè dat is een mooie aansluiting op mijn vorige post “weet jij het?”. 

Het Johari venster is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en effectieve communicatie.

Het geeft je namelijk inzicht doordat het je blinde vlekken en onbekende eigenschappen onthult, terwijl het tegelijkertijd je bekende eigenschappen benadrukt. Het is gebaseerd op vier vensters die jouw persoonlijkheid beschrijven:

1️⃣ Open ruimte: dit vertegenwoordigt je bekende eigenschappen, vaardigheden en ervaringen die je ook echt aan je omgeving laat zien. Hoe meer je deelt, hoe beter anderen je begrijpen.

2️⃣ Blinde vlek: hier bevinden zich eigenschappen die anderen bij je zien en ervaren, maar die je zelf niet erkent. Feedback van anderen is essentieel om deze gebieden te verkennen.

3️⃣ Verborgen ruimte: dit omvat je persoonlijke geheimen en eigenschappen die je bewust voor anderen verborgen houdt. Door open te zijn, kunnen je deze verborgen ruimte verkleinen.

4️⃣ Onbekende ruimte: dit is het gebied van onontdekte eigenschappen die niet bij jezelf, maar ook niet bij anderen bekend zijn. Onderzoek en groei spelen hier een belangrijke rol. Tijdens de gesprekken die ik voer met mensen die hun Talentenpaspoort hebben gemaakt, merk ik dat deze onbekende ruimte ineens een beetje zichtbaarder wordt en ze hiermee aan de slag willen gaan. 

Het Johari Venster helpt je om effectiever te worden in je communicatie, vertrouwen op te bouwen en samenwerking te verbeteren. Door bewust bezig te zijn met je zelfinzicht, kunnen je relaties zowel persoonlijk als professioneel naar een hoger niveau tillen.

Hoe kom jij achter je blinde vlek? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

#zelfinzicht #communicatie #talentenpaspoort #persoonlijkegroei #JohariVenster #yvscupoftea 

BEB7E2F3-4B39-4252-8B22-1CE6E7762F03.png

“Weet jij het?” 

Ik was wat foto’s aan het schonen en kwam deze tegen. Toen ik mijn opleiding tot Mastercoach deed bij De Baak in Driebergen, was zelfreflectie de rode draad door de hele opleiding heen. En daar had ik ook de input van mijn medestudenten voor nodig. Geen idee hoe zij mij zagen. Bij deze opdracht moesten zij mij beoordelen op mijn manier van coachen. Leuk maar vooral ook mooi om terug te zien 😊.

Uiteindelijk zijn we allemaal gewoontedieren en hebben onze eigen unieke manier om dingen te doen. Onze emotionele en rationele drijfveren vormen onze persoonlijkheid en beïnvloeden hoe we met anderen omgaan. Maar vragen we ons ooit wel eens af hoe mensen eigenlijk naar ons kijken?

Het kan een uitdaging zijn om ons zelfbeeld te vergelijken met hoe anderen ons zien. Soms kan het verrassend zijn om te ontdekken dat deze percepties behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Wat doe je dan?

💡 Ten eerste, wees nooit bang voor feedback: Sta open voor de mening van anderen over jou. Feedback kan waardevol zijn om blinde vlekken te ontdekken en te groeien als individu. Zie het altijd als een cadeautje!

💡 Reflecteer op je acties: neem de tijd om na te denken over je gedrag en interacties met anderen. Zijn er aspecten die je wilt verbeteren? Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.

💡 Leer van anderen: kijk eens op welke manier anderen succesvol zijn in de omgang met mensen. Dit kan je inspireren om nieuwe communicatievaardigheden te ontwikkelen.

💡 Blijf authentiek: vergeet vooral niet dat je eigenwaarde niet afhangt van hoe anderen je zien. Blijf trouw aan jezelf en waar je in gelooft. Want juist daar ligt je kracht. 

💡 Vraag om hulp: als je worstelt met je zelfbeeld en sociale interacties, aarzel dan niet om steun te zoeken bij vrienden, familie of professionals.

Laten we elkaar aanmoedigen om te groeien en beter te begrijpen hoe we onszelf zien en hoe anderen ons zien. Samen kunnen we werken aan het versterken van onze relaties en het vergroten van zelfbewustzijn.

Deel gerust jouw ervaringen en inzichten in de reacties hieronder. Ik kijk ernaar uit om van jullie te horen! 

#zelfbewustzijn #zelfbeeld #persoonlijkegroei #communicatie #reflectie #feedback #lerenvanelkaar #talentenpaspoort

Groeit jouw talent tijdens de week van de groene tuin?

Vandaag begint de week van de groene tuin. Wel eens van gehoord? Ik niet!

Neemt niet weg dat het een mooi onderwerp is voor een post. Want als ik er echt mijn best op doe dan zijn er in het dagelijks leven zoveel linkjes te maken naar wat ik doe. 

In mijn coachpraktijk werk ik met mensen die willen groeien. Groeien in wat ze doen, groeien in hoe ze in het leven staan of groeien door de talenten die ze van nature in zich hebben te leren herkennen en te benutten. 

Onze tuin is nu nog een kale vlakte. Door eerdere foute beslissingen en zomaar wat gedaan te hebben, was deze uitgegroeid tot een woestenij van woekerende planten, onkruid en vooral veel groen. En alleen maar groen in een tuin van iemand die gek is op kleur en bloemen werkt niet bevorderlijk voor het plezier dat deze zou moeten brengen. Dus de schop ging erin. Of liever gezegd, de graver ging erin. En nu ligt de kale bruine vlakte klaar om gevuld te worden. 

Soms denk ik wel eens, de mensen zullen wel denken. Nu is het helemaal leeggehaald en dan leggen ze die tegels zo schots en scheef. Wat moet dat worden? 

Dat zal ik je vertellen. Uit mijn talentenpaspoort kwam naar voren dat ik een flexibele denkstijl heb. En dat klopt helemaal. Flexibele denkers hebben een voorkeur voor improviseren, zijn creatief en passen zich makkelijk aan aan de situatie. In mijn geval betekent dat dat ik in grote lijnen een idee heb hoe ik wil dat het wordt en dan maar begin. Gaandeweg het proces komt er steeds iets bij, gaat er weer iets af wat ik toch niet zo leuk vind en uiteindelijk heb ik de tuin van mijn dromen. Plannen en veel structuur aanbrengen is niet helemaal mijn ding en dat zou in een project als dit best eens handig kunnen zijn. Maar ja, uiteindelijk wordt het wel mijn tuin, waar ik me goed bij voel. Die door mij gekoesterd zal worden en gaandeweg het proces van groei bijgestuurd zal worden, net zolang tot alles wat ik gepland heb, tot volle bloei komt. 

Wil je ook zo’n mooie bloeiende tuin zijn omdat je hebt durven investeren in jezelf?

Laat me je helpen en neem vrijblijvend contact met me op om te horen wat ik hierin voor je kan betekenen. 

Laat je taLENTEn groeien en bloeien!

De lente is begonnen! De natuur bloeit op. Jij ook? Het woord ‘Talenten’ heeft de lente eigenlijk altijd in zich. Tijd dus om jouw taLENTEn te laten groeien en bloeien.

In mijn coachpraktijk heb ik regelmatig te maken met mensen die het gevoel hebben stil te staan. Zij willen groeien en bloeien in hun persoonlijkheid of in hun werk. Af en toe is het dan prettig dat iemand je daarbij coacht en een stukje met je meeloopt en samen met jou onderzoekt wat jij nodig hebt om die prachtige voorjaarsbloem in jou te laten groeien en bloeien. Het Talentenpaspoort is een uniek en wetenschappelijk onderbouwd geweldig instrument om jou op weg te helpen en jouw werkelijke talenten te ontdekken.

De meeste online vragenlijsten meten je competenties, niet je talenten. Competenties geven aan hoe goed je iets kunt en geven je een momentopname van waar jij nu staat.’

Jouw persoonlijke Talentenpaspoort zegt niet waar je nu staat, maar wel waar je potentieel ligt. De bouwstenen van je potentieel zijn je drijfveren, je passies en je denkstijlen. Samen vormen die je talenten.

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, dan heeft dat nogal wat van ons gevraagd: veel thuiswerken, eigen verantwoordelijkheid nemen en omgaan en invulling geven aan het nieuwe normaal. Indirect betekende dit ook dat alles wat altijd zo vanzelfsprekend was, dat nu ineens niet meer is. Maar hoe ga jij hier nou mee om? Welke talenten komen juist nu enorm goed tot zijn recht of welke zitten je juist in de weg? Hoe zet jij je drijfveren op de juiste manier in om bijvoorbeeld een crisis als het afgelopen jaar door te komen?

Niet alleen een crisis vraagt aanpassing. Ook het bedrijfsleven is voornemens in de toekomst meer te kijken naar de persoon achter die mooie opsomming van ervaringen op een CV. Werkgevers kijken naar hoe de werkelijke talenten van mensen van waarde kunnen zijn voor hun bedrijf. Hoe gaaf is het als jij jouw werkelijke talenten en de bijbehorende valkuilen in een sollicitatiegesprek vol overtuiging kunt vertellen.

Niemand weet wat ons nog te wachten staat. Misschien ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je je persoonlijk ontwikkelen. Misschien ben je je baan kwijtgeraakt en is de toekomst ineens niet meer zo zeker als een paar weken geleden. Of loop je al lang met het idee om iets voor jezelf te beginnen maar durf je net die laatste stap niet te zetten? De inzichten die je krijgt vanuit het Talentenpaspoort kunnen je helpen voorbereid te zijn of ervoor te zorgen dat je dat laatste stapje wél durft te nemen. Zoals een van mijn coachees laatst zei: ‘Jouw coaching heeft mij inzicht gegeven in wat ik zoek in mijn carrière en heeft mij een enorme zet in de goede richting gegeven.

Dus zet die eerste stap en gun jezelf dat paspoort.

Zonder paspoort passeer je geen grenzen.

Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van de dingen die we doen. We doen ze zonder er al te veel bij na te denken, gewoon omdat dat voor ons heel natuurlijk is. Toch kan een ander er hevig van onder de indruk zijn en misschien zelfs wel zeggen: “Jeetje, jij bent daar wel goed in!” Vaak haal je dan je schouders op en vraag je jezelf af waar ze dat nou op baseren. Je deed toch niks bijzonders? In jouw ogen niet nee. Maar in de ogen van een ander, kan dat, wat voor jou zo gewoon is, absoluut heel bijzonder zijn.

We spreken dan in sommige gevallen van een talent. Heb jij je wel eens gerealiseerd dat de dingen die jij als vanzelfsprekend beschouwt juist een van je talenten kunnen zijn?  En hoe je die talenten volledig kunt benutten?

Zoals ik al zei, we hoeven er niet bij na te denken. We doen het gewoon. Maar stel je nou eens voor dat je je er wél bewust van wordt op welke manier jouw talent zich onderscheidt van de andere professionals in je omgeving. Hoe goed zou je dan wel niet kunnen worden in datgeen wat voor jou nog steeds zo vanzelfsprekend is. Ik denk ‘HEEL GOED’. En weet je waarom? 

Omdat een werkelijk talent een combinatie is van hart-, hoofd- en handentalenten die elkaar aanvullen en versterken. Een Werkelijk talent is het potentieel om een voortdurende buitengewone prestatie te leveren. En als je die combinatie weet, hoe sterk sta jij dan in je schoenen om jezelf goed te presenteren, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek of een nieuwe functie binnen je sportvereniging? Misschien durf je nu eindelijk de stap te zetten om zelfstandig ondernemer te worden.

Om te onderzoeken hoe je dan het beste uit jezelf kunt halen en je talenten het beste kunt benutten is een avontuur. Een avontuur is vertrouwen hebben, is doen en is ontvangen. Het ontvangen van nieuwe inzichten, gevoelens en ervaringen.

Hoe ziet jouw avontuur eruit wanneer je jouw talenten volledig zou benutten?

Wat denk je, ga jij in de toekomst op reis en op zoek naar avontuur met je eigen persoonlijke talentenpaspoort op zak?  Klik hier: https://yvscupoftea.nl/talentenpaspoort

Benieuwd naar jouw talenten?

Waarom het zo belangrijk is om jezelf een Talentenpaspoort te gunnen zal ik de komende tijd nader toelichten. Dus hou mijn berichten in de gaten.

Lees hier alvast de ervaring van Alex: “Toen Yvon mij vertelde over Het Talentenpaspoort was ik eerst sceptisch. Ik vind het persoonlijk namelijk soms nogal confronterend om met mijn neus op de feiten gedrukt te worden. Toen we door alle onderwerpen heen waren viel er een pak van mijn hart. Het talentenpaspoort is een ontzettend goede afspiegeling van wie je bent, wat je nu echt wilt en waar je interesses daadwerkelijk liggen. Yvon heeft me super goed begeleid om hier mijn weg in te vinden”

Waarom Yv’s cup of tea niets met thee te maken heeft.

Af en toe krijg ik de vraag waarom ik voor mijn coachpraktijk de naam Yv’s cup of tea, voor coaching, creatieve workshops én lekkernijen heb gekozen. De associatie die mensen vaak hebben, is dat ik een theehuis run. En ik kan me dat ook zomaar voorstellen. 

Maar niets is minder waar. Ik heb geen theehuis, al zou ik dat best leuk vinden. Ik ben toch echt gecertificeerd Master- én Talentenpaspoortcoach. En dat doe ik niet onverdienstelijk, als ik mijn coachees mag geloven. Met deze skills heb ik al diverse mensen geholpen hun kompas weer in de goede richting te laten wijzen. Maar waarom dan toch die naam? Simpelweg omdat ik erin geloof. 

Ken je de Engelse uitdrukking ‘It’s my cup of tea!’? 

Vrij vertaald betekent het ‘Dit is echt mijn ding’! Ik word er blij van. Iets maakt de passie in mij los. En dat is ook wat er gebeurt als ik jou coach naar een hoger niveau, jou inzicht geef in je talenten of jou begeleid in een leuke workshop waarbij verbinding tussen mensen én lekkernijen centraal staan. Wanneer het niet ‘my cup of tea’ zou zijn, zou ik jou niet kunnen coachen of jouw mooie creativiteit niet naar boven kunnen halen.

Vandaar Yv’s cup of tea. Want onthoud, wat ik ook doe, it’s always my cup of tea! Wat is die van jou?

Ontdek je WERKelijke talenten met het Talentenpaspoort

Voor € 275,00 ontdek je nu je WERKelijke talenten met het Talentenpaspoort. 

Veranderende tijden

Deze tijd van coronacrisis met de bijbehorende overheidsmaatregelen en veranderingen heeft de afgelopen periode nogal wat van ons gevraagd. Veel thuiswerken, eigen verantwoordelijkheid nemen en omgaan en invulling geven aan het nieuwe normaal. Indirect betekent dit ook, dat alles wat altijd zo vanzelfsprekend was, dat nu ineens niet meer is. 

De maatregelen vragen nogal wat van ons. En de grote vraag is dan: ‘Hoe ga je hier mee om?’ Welke talenten komen juist nu enorm goed tot zijn recht of welke zitten je juist in de weg? Heb jij enig idee hoe je je drijfveren op de juiste manier kunt inzetten om deze crisis door te komen?

Maar niet alleen deze crisis vraagt aanpassing. Ook het bedrijfsleven is voornemens in de toekomst meer te gaan kijken naar de talenten van mensen. Het CV zegt niet altijd iets over de persoon achter die mooie opsomming van ervaringen. Maar hoe kunnen de WERKelijke talenten van mensen van waarde zijn voor hun bedrijf. En hoe gaaf is het als jij deze WERKelijke talenten in een sollicitatiegesprek vol overtuiging kunt vertellen.

Met Het Talentenpaspoort is dat mogelijk!

Wat ga je doen?

Wil jij erachter komen wat jouw WERKelijke talenten zijn? Gun jezelf dan een Talentenpaspoort

Niemand weet op dit moment hoe de toekomst eruit gaat zien en wat ons nog te wachten staat. Misschien ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, ben je baan kwijtgeraakt en is de toekomst ineens niet meer zo zeker als een paar weken geleden. De inzichten die je krijgt vanuit het Talentenpaspoort kunnen je helpen voorbereid te zijn. 

Jouw Talentenpaspoort zegt je niet waar je nu staat, maar wel waar jouw potentieel ligt. De bouwstenen van je potentieel zijn je drijfveren, je passies en je denkstijl(en). Samen vormen ze je talenten. 

Wat houdt deze aanbieding in?

Voor € 275,00, ontvang je de online vragenlijst, het rapport én een online video coachgesprek om je rapport te bespreken zodat je de juiste verbanden leert leggen tussen je passies en je aanleg. Want: WERKelijk talent = PASSIE + AANLEG = ENERGIE + GEMAK.  

Kijk voor meer informatie over het Talentenpaspoort op mijn site https://yvscupoftea.nl/coaching/talentenpaspoort/

Geïnteresseerd of wil je meer informatie?

Ben jij geïnteresseerd of wil je meer informatie, stuur dan een mail naar: info@yvscupoftea.nl of bel me op 06-23166581.

Ik neem dan binnen een werkdag telefonisch contact met je op om de werkwijze verder met je door te nemen en je eventuele vragen te beantwoorden.

Aangesloten bij de Nobco

Sinds begin dit jaar ben ik aangesloten bij de NOBCO, de Nederlandse orde van beroepscoaches. Wanneer je een coach zoekt in de omgeving van Rhoon sta ik bovenaan de lijst. Best cool!😎